lördag, mars 29, 2008

Vurpakungen?


2a deltävlingen av träningsraceserien Keps cup, kördes idag vid källbrinks ip i Huddinge. Platsen där jag som den enda gången i mitt liv gått i mål som 1a på en löpartävling, hösten 2004.
Det var då det, nu kan jag inte springa nåt vidare längre, halvt invalid som jag är.
Höll på att bättra på invalidprocenten idag, då jag i det slaskiga hala underlaget vurpade ordentligt 2 ggr och 3 ggr litegrann= 5ggr.
På en halvtimmes körning!! Rekord?
För många typ värdelösa cyklister ställde sig väldigt långt fram i startfållan vilket gjorde att det bildades köer som gick oändligt sakta, och när man försökte köra om i omöjliga spår, vurpade man istället. Men sånt får man räkna lite med i såna här lite lättsammare race.
Eftersom jag oxå kanske kan räknas bland dom typ värdelösa cyklisterna så får jag väl oxå ställa mig längst fram bland eliten nästa gång...?
Nåja, jag blev 2a i H40 klassen, omkörd på sista kilometern av svenske veteranmästaren(som oxå vurpade), så det får duga.
Verkar ha återhämtat mig ganska bra efter min "gristräningsvecka", men hade inte superklipp direkt. Ungefär som förväntat.
Bla Bla Bla




fredag, mars 28, 2008

Man e dum..

..i huvudet.
Imorgon ska man plåga sig lite igen...

onsdag, mars 26, 2008

Glad att det är över

Föredetta höjdhopparen Patrik Sjöberg blev för några veckor sedan tillfrågad i aftonbladet vad han tyckte om sångerskan Carolas förlust i melodifestivalen. Han svarade nästan genialiskt elakt: " Jag är gladare åt att Carola åkte ur melodifestivalen, än att Stefan Holm vann VM guld i höjdhopp"
Han har även i nåt "humorprogram" på 80 talet blivit tillfrågad om hur lågt han kunde hoppa. Kommer ej ihåg vad svaret blev.

Om någon hade frågat mig idag hur långsamt man kan cykla, så hade jag vetat svaret.
Efter 12 dagar av konstant träning så ger inte mina ben ifrån sig nån power längre. Gårdagens 95% intervaller blev 93%iga, och dagens återhämtningspass i kronisk motvind(?) blev i rollatortempo.
Men jag klarade min grisvecka till punkt o pricka! Det enda man kan klaga på är att jag åt en macka i morse innan jag stack ut på dagens pass, istället för att köra det på fastande mage.

Jag är gladare åt att min träningsvecka är över, än att jag måste jobba i morron.........?

Kom inte på nåt bättre att säga, men jag har ju i och för sig inte knarkat lika mycket som Patrik Sjöberg heller.
Än.

måndag, mars 24, 2008

En bild...


..på den cyklande gubbe som råkar vara jag.
Känd för ingenting.
Bäst på nåt?
Kanske?
Posted by Picasa

lördag, mars 22, 2008

Revbensspjäll

Påsken kunde jag tidigare i livet(för ganska många år sedan) relatera till dom värsta fyllorna, men på senare år som den värsta träningshelgen.
Spy på påskafton efter en blöt långfredag, har numera ersatts av illamående efter intervallpass på skärtorsdag.
Flerdagarsfestandet som påsken erbjöd, är numera dagar, timmar o mil i cykelsadel oavsett väder.
Påsken är ändå den högtid som jag tycker bäst om. Om man nu ska tycka om högtider?
Inga speciella krav, bara ledigt o ljust o vår. ?

Bockar för ännu ett väl genomfört träningspass idag. Verkar som om jag klarar min så kallade grisvecka ganska galant, som vanligt. Har gjort det värsta nu.
Och vågen visar ytterligare nästan ett kilo mindre. 72,5 kg närmare bestämt.

Behövs för att jag ska orka upp för backarna med min svaga fysik..

onsdag, mars 19, 2008

Ikväll blir det jävligt...

.. sa jag för mig själv, när jag hungrig cyklade hem från jobbet i en motvind som tömde om möjligt mer energi ur mina ben. Min tomma mage skulle dock få gotta sig i 3 st naturella jordnötter o 1 st torkat katrinplommon innan jag gick o sov en timme.
När jag vaknade var det bara att ge sig ut på ytterligare ett svältpass på 3 tim.
Den enda lilla motivation jag hade var att jag vet att denna typ av träning är nutidens "the shit" vad gäller fettförbränning o muskeluthållighetsförbättring.

När jag väl kom ut på cykeln möttes jag först av en sjungande koltrast i busken, senare av täta snöbyar med torr snö för en gång skull. Båda elementen helt underbara enligt mig.
Det ville heller aldrig bli riktigt mörkt, eftersom solen som numera lyser upp ganska långt in på kvällen, ersattes av månsken mot vit snö.
Det var inte ett dugg jävligt.
Jag cyklade lungt o nästan med andakt, väl medveten om att detta kan vara vinterns SISTA mörkerpass. Nästa onsdag kör jag nog dagtid, och sen blir det sommartid på våra klockor, och då behövs inget större ljusarrangemang för att se vägen.

Det finns 3 st naturliga ljus här i världen, och jag upplevde allihop ikväll.
Solskenet, månljuset och ljuset från mitt cykellyse.
Allt annat är fejk.

måndag, mars 17, 2008

Ovanligt motiverad

Stark var jag idag, när jag körde på gymet. Återstår att se om jag är lika stark om en dryg vecka, när min planerade gristräningsperiod är slut
Tisdag: intervall 4*4 min 95% av max
Onsdag: lugnt svältpass 3 tim ca 120 i medelpuls
Torsdag Intervall 4*4 min 95% av max
Fredag: "Långfredag" 4 tim distans
Lördag: 8*6 min 85% av max alternativt styrkebackintervaller i brant backe (om vädret tillåter)
Söndag: 3 tim distans lugnt
Måndag: Styrketräning gym
Tisdag: intervall 4*4 min 95% av max
Onsdag: Svältpass i återhämtningstempo 3 tim

Sen är det slut på gristräningsperioden. Hoppas att jag orkar med allt, och det ska intressant hur jag klarar så många intervalldagar så tätt inpå varann.
Sen ska jag sova ett par dagar, följt av Keps cup på helgen.
Räknar INTE med att vara i toppform på det racet, men jag kör självklart allt vad jag orkar.

lördag, mars 15, 2008

Bäst på läktaren!

Idag praktiserade jag det som dom flesta andra i den här världen gör, nämligen att inte vara med att tävla o i stället stå bredvid och veta exakt hur allt ska gå till. Passade på att filma lite livebilder från ett av dom prestigefyllda träningsracen som gick av stapeln på nordrona gamla militärområde. I stort sett ett grusvägsrace med en backe som var lite förlängd med en grässlinga längst ner. 4 st startade, men inte jag. Fick väldigt kallt om händerna av att cykla o hålla i kameran. Råkallt

Mitt knä är dock otroligt mycket bättre än den svullna klump som inte gick att böja i onsdags o torsdags. Kunde cykla ganska obehindrat och som vanligt fick man ju lust att vara med o rejsa, men jag avstod för en gångs skull.

Kan vara skönt att vara bäst ibland..... på läktaren..

torsdag, mars 13, 2008

Tänk på barnen i Afrika!

När man var liten o klagade över nåt lyxproblem så fick man ibland höra nån vuxen säga "Tänk på barnen i Afrika som svälter o dör". Som 6 åring kunde man inte riktigt leva sig in i andras lidande så långt borta, men jag minns att jag tyckte det såg rätt jobbigt ut att ha så mycket flugor runt sig, som barnen i afrika alltid hade på tv bilder.
Ingen orkar väl leva sig in i andras lidande när man har fullt upp med sitt eget?

På sportnytt ikväll visades ett inslag om österrikiske störtlopps o super G åkaren Mathias Lantzinger som för en dryg vecka sen vurpade o vred sönder benet så totalt att man tvingades amputera foten.
27 år o ingen fot!
Plötsligt kändes det inte så farligt att vara 41 o ha ont i ett svullet knä.

Kanske jag lärde mig lite medlidande av dom där "barnen i afrika" uppmaningarna ändå?

onsdag, mars 12, 2008

Mitt högra knä och några årtal

Mitt högra har fått stå emot en del stryk genom åren. Förutom det dagliga slitaget i vardagen o vid träning, så slet jag av korsbandet vid en motocrosstävling 1989. Ett extremt glappt knä blev med dåtidens operationsköer opererat först 1991, en så kallad korsbandsrekonstruktion.
Lååång rehab följde.
Började cykla 1992 enbart för att få starkare ben o stabilare knä. (men det var även kul att cykla, så jag cyklar än, mer än nånsin.)
Ett så illa skadat knä blir ju självklart inte som nytt, men jag har ändå kunnat träna o tävla både löpning, cykel o multisport genom åren. (Dock något begränsat i löpning) Blev tex. svullen efter stockholm marathon 2001
Började få lite smärtor, svullnad o glapp vid löpning 2003, och det visade sig att anledningen var artros, en broskslitageskada som lätt uppkommer ca 15-20 år efter korsbandsskador (och vid hög ålder)
2005 opererades knät igen. Först en rensning från löst brosk, sen ytterligare en korsbandsrekonstruktion, eftersom ett lagat korsband med tiden blir uttänjt eller går av betydligt lättare än ett friskt,
4 månader av rehab o smärtor följde, där jag vid sjukgymnastik även lyckades slita av minst halva hamstringsmuskeln i baklåret. En del av hamstringssenan används ju som transplantat för att ersätta det avslitna korsbandet vid operationer, därav den lättbrustna muskeln.

Sedan dess har knät funkat bra med mina mått, även om jag inte springer längre. Cykla har gått bra o mina främre lårmuskler är numera betydligt starkare på det skadade benet än på det friska, till följd av envis styrketräning.

Igår stod jag i en lite konstig arbetställning på jobbet o lyckades på nåt vis vrida till knät o samtidigt klämma knäskålen så det brakade till.
Nu sitter man här med ett svullet högerknä igen, och nån form av flisa eller broskbit som går att känna genom huden på insidan av knät. Nåt har gått sönder.
Hur många gånger kan ett knä svullna under en livstid utan att nån eller nåt säger STOPP!!

måndag, mars 10, 2008

Några rader text

Tränade inte idag!! Men vad fan gör det, när antalet överhoppade träningspass denna vinter, uppgår i ett antal som går att räkna på ena handens tumme.
Det vill säga 1.

Detta kan för övrigt vara en av dom gråaste, tristaste o mest intetsägande Måndagarna i mitt liv?
Eller var det förra Måndagen?
Vilken dag är det?
Vilken årstid?
Vilket år?
Hur gammal är jag egentligen?
Är detta verkligen verkligheten?

lördag, mars 08, 2008

Bra start


Vårens första lite riktiga race Keps Cup gick idag av stapeln nere i Tullinge. Förra året vann jag den första tävlingen, men i år fick jag se mig nerpetad till en andraplats.

En andraplats med mersmak, eftersom jag endast fick stryk av svenske mästaren i H40, tillika veteran VM 5a och 8a dom senaste åren.
Alla övriga konkurrenter gavs dock ingen chans att vara före mig.
"Jag fick dom besked jag ville få" som alla idrottsstjärnor brukar säga. Jag säger det oxå.
Kort race med mycket fin pulskurva. I dryga 16 minuter körde jag med 180 eller mer i puls, resten av tiden strax under 180. Och det gick efter mina mått rätt fort oxå. Vinterns hårda intervallpass 4*4 min på 95% av max plus alla slitiga svältpass har givit lite resultat ändå..?

Det ska tilläggas att det var väldigt roligt att köra idag. MTB må vara jobbigt, men är nog den mest allsidiga o omväxlande konditionssport man kan hålla på med, enligt all världens vetenskap o forskning.
Löpare o skidåkare kan typ dra åt helvete... !

tisdag, mars 04, 2008

"Nånstans mellan porr o knark"

När jag kliver ut från porten står det en mystisk man med en väska som förstenad halvvägs över parkeringen.
Han ser ut att vänta på att jag ska cykla iväg så att han kan utföra brottsliga handlingar ostört i min trappuppgång, eller reka för framtida brott.
Jag cyklar iväg en bit men vänder tillbaks o låtsas glömma nåt, för att se vad den mystiske mannen håller på med.
På ett mycket obehagligt sätt skriver han upp namnen i porten med kulspetspenna i ett block.
Han ser lite rysk ut. Kanske ryska maffian?
Rysningar går igenom min kropp när jag plötsligt tänker på att mannen kanske inte är brottsling, istället är det nog SÄPO som är ute o jagar terrormisstänkta? Det bor ju en arabfamilj högst upp!!

Har inte mannen i familjen varit lite skum på sistone?
Kanske går hans burkaklädda fru omkring med en bomb istället för ett barn i sin barnvagn?
Vilka är egentligen deras vänner som brukar hälsa på under sommaren?
Hur viktig är Grindvägen 32 a för Usama bin laden?

Så rädd kan man bli för radiotjänst, fast jag betalat min tv licens sen -91.
Eller oxå börjar jag bli så där orolig som gamla människor brukar bli.

Med detta i bagaget lyckades jag ändå på ett disiplinerat sätt utföra mina intervaller 6*8 på 85% av max.
När jag kom hem stod mitt hus till min förvåning kvar. Inget blod i trappuppgången, inga helikoptrar på taket.
Skönt att allting är som vanligt.

söndag, mars 02, 2008

Utmattad


Trodde inte att det skulle vara så jobbigt att bli 41 år gammal, men efter en natt med dålig sömn pga för stort godis o chipsintag och med katter som släpat in o jagat en mus som sprungit runt i alla vrår i lägenheten hela natten, så känner jag mig väldigt matt idag. Liksom katterna.
9 år kvar till 50.
24 år kvar till pension.
Nära döden?
Posted by Picasa

lördag, mars 01, 2008

Inte riktigt bra..

+2 grader, styv kuling och regn med inslag av snö. Detta var väderförutsättningarna på "vårens" första träningsrace.
Jag sket i hur vädret var och körde på järnet från start och fick annat att tänka på, tillexempel smärta.. Farten jag höll under loppet var tillräckligt för att knäcka alla utom en. Som vanligt.

Efter en sån här genomkörare så kommer ett visst rus o LUGN i kroppen.
På vägen hem i bilen stannar jag snällt o släpper över sura tanter. Jag håller hastighetsgränserna med god marginal och får en kö av bilar efter mig. Den alldagliga hitmusiken som spelas i p3 på bilradion låter ovanligt bra.
Ruset håller i sig och när jag kommer hem är katterna ovanligt söta, energidrycken osedvanligt god och det verkar riktigt snyggt i lägenheten.
Allt är bra ända tills jag laddar ner min pulskurva från racet. Lite låg medelpuls,175 slag, plus att pulsen dalar lite mot slutet.
Inte riktigt bra ändå.
Så nu är jag sådär lagom missnöjd som bara en människa är för det mesta.
Tragiskt.