måndag, juli 07, 2008

Jag mot Danskarna! Danskarna vann...







Som enda veteran deltog jag i helgens MTB race på Bornholm. Det var kanonväder +25 o torrt och en bana med riktigt tuffa stigningar o livsfarliga utförslöpor i lilla charmiga byn Vang, där branta klippor möter havet. Start uppe i ett gammalt stenbrott, sedan uppför o nerför i dom branta backarna nära havet. Banan gick ända ner i byn o dess lilla hamn. En serpentin med 80 m stigning. Med mera. Det man kan klaga över var att det var lite dåligt rensat från vegetation längs banan, och man fick chansa friskt i blindo.
Med sega ben värmde jag upp och väntade på starten som skulle gå, men i Danmark o i synnerhet på Bornholm verkar man inte ta så hårt på tiden, och kl 12 30 när starten skulle gå så låg de tiotalet startande kvar i gräset o snackade. Där cirkulerade jag nervöst runt o undrade, som den tidspasssande svensk man är. Det var för övrigt en skönt avslappnad stämning över hela det lilla arrangemanget.
När vi väl kom iväg typ tio minuter senare visade det sig att ett par av dom danska herrarna körde riktigt fort, men runt femte plats fann jag min plats, strax efter den enda deltagande damen, tillika danska mästarinnan.
Men HU vad otroligt segt det gick, plus att jag körde som en äkta fjolla i det extremt steniga stenpartiet. Eller körde förresten, fick springa med cykeln i typ 200 meter i ett liknande stenröse med små avbrott o lyckades även springa omkull ordentligt o paja reglaget till låsningen av framgaffeln. Gunghästcykel resten av loppet... Jobbigt. Det fanns även en brant 150 m lång trappa som man åkte utför, där det enbart var tur att jag inte körde ihjäl mig, särskilt på första varvet, då den kom som en överraskning i 35 km i timmen.
Banprofilen var tuff, nästan 150 m stigning per varv a 6,5 km, fördelat på 2 ordentliga backar.
Jag körde mina 5 varv o vann som ensam deltagare min klass o var 5a totalt bland herrarna, fick damstryk o var ordentligt sliten efter dryga 1 tim o 35 min som tävlingen tog. Det var en rolig upplevelse trots min dåliga dagsform.
När jag passerat mållinjen sa jag tack till nån, och sen åkte vi direkt ner till havet o solade o badade i det underbara vädret som jag hade beställt.
Bornholm var väldigt Nice.

3 kommentarer:

Anonym sa...

En ännu äldre gubbe hade med andra ord fått gått både upp och ner längs banan...........
/Staf

stefan sa...

Ja kanske utför iallafall. Tog sista biten av trapporna springande alla varv utom på första, då jag inte visste bättre. Det kändes som om jag hade gåfart hela varvet runt om jag ska vara ärlig. Tröga ben, men den längsta serpentinstigningen passade mig ganska bra. Fin ö med fint väder alla 3 dagar. Till skillnad mot det regn som vi mötte i småland och som är här idag. Semester!!

Gunnar Töjren sa...

Ser hur härligt ut som helst på bilderna!!! Verkar varit ett kul race... Ses på distans passet på onsdag.. då har de lovat lite sol iallfall!!